Tanker om Raku

Mennesker, følelser og tanker inspirerer mig.

Kristendommen, mytologien, historien, andre kulturer og naturen er alt sammen kilder til nye erkendelser for mig, som jeg prøver at omsætte til keramik. Symboler præger ofte form, farve og dekoration.

Jeg arbejder mest med raku.

Rakuteknikken stammer fra Japan, hvor den især blomstrede i 1500 – tallet ved fremstilling af theskåle. Den rødglødende glaserede skål tages ud af ovnen og efterbrændes i en lukket beholder med brandbart materiale, f. eks, savsmuld eller grannåle. Glasuren får herved en særlig stoflig
karakter.

Raku betyder ro, nydelse og lykke og man kan fornemme meningen, når jeg står med fuglen, englen eller klovnen i hånden. Jeg er optaget af den enkle metode og den oprindelige skønhed, der ligger i keramikken. Jeg lader mig inspirere af den ro og harmoni den udstråler og den
fascinerende måde den brændes på.

Processen forbinder keramikken med de oprindelige elementer som jord, vand, ild og luft.

Raku er så uforudsigeligt, at det aldrig bliver kedeligt, hverken processen eller det færdige produkt.

Der er altid et overraskelsesmoment bygget i selve processen. Jeg kan aldrig helt nøjagtig regne ud hvordan de mørke aftegninger og krakeleringerne bliver. Nogle gange er det lidt som i et eventyr, hvor man på fantastisk vis får noget forærende. Spændende er det, at grave korset eller flisen frem af savsmulden og se den langsomt køle af til en spinkel kling – klang lyd, når glasuren krakelerer. Det minder mest af alt om is på små kviste om vinteren, der i blæsten langsomt støder mod hinanden og frembringer lyden af tusinde små bjælder.

Rakuteknikken giver mig mulighed for at følge hele processen. Fra start til slut er flisen eller korset i mine hænder. Min inspiration bliver til former og farver og gør at tingene får et nutidigt og personligt udtryk.

At være menneske / kunstner handler for mig også om at bevæge sig mellem lykke og sorg og andre sindstilstande. Det er i denne bevægelse fra det ene til det andet at livet opleves her og nu og leves og refleksionerne opstår og min keramik vokser frem med udtryk for menneskelivets dybder.